7 Haziran 2017 Çarşamba

Öğrencilerin Özel Okul Beklentileri

Okulların var olma sebebi öğrencilerdir. Öğrencisi olmayan bir okul olamayacağı gibi, memnun öğrencisi olmayan okullar da yok olmak zorundadır. Öğrenciyi memnun etmek demek onu güldürmek ve onunla iyi arkadaş olmaya çalışmak demek değildir tabii ki. Nihayetinde bir öğrenci ile öğretmeni arasında aşılmaması gereken bir sınır vardır ve öğrencinin öğrenciliği bitene kadar bu sınırın korunması gerekmektedir. Peki öğrencilerin okullarından memnun olması için ne gereklidir?

1. Akran Zenginliği:

Tabii ki aynı sınıftaki öğrenciler bir aşağı bir yukarı aynı yaşta olacaklardır. Akran zenginliğinden kastımız, anlaşabildikleri akranların sayısının fazlalığıdır. Peki özel okullar arkadaş zenginliğini arttırmak için neler yapmalıdır?

Her şeyden önce okulların bir kimliği olmalıdır. Okullar da, futbol takımları gibi bir sosyal tutkaldır ve aynı okulda eğitim gören öğrencilerin en azından bir ortak noktası var demektir. Bu yüzden, özel okulların, öğrencilerin dahil olmaktan yani bir üyesi olmaktan mutluluk duyacakları bir kimliğe ihtiyaçları vardır. Şayet söz konusu okullu olma kavramı, içi dolu bir kavram ise öğrenciler tarafından sahiplenilir, aksi takdirde, yönetimin beyhude çabası olmanın önüne geçemez.

Ayrıca okullar, öğrenciler için kurum içi tutkallar üretmelidir. Birlikte yapılacak sosyal aktiviteler okul gezisinden ibaret olmamalıdır. Okulun mutlaka taraftar toplayan bir etkinliği de olmalıdır. Eğitim ve yönetim politikası olarak da öğrencilere birlik olma duygusu yüklenmelidir. Okul döneminde kurulacak bağlantıları ileride iş yaşamı dahil bir çok şeyi kolaylaştırabileceği anlatılabilmelidir.

2. Zihinsel Tatmin:

Öğrenciler, okulda aldıkları eğitimin gerçekten işlerine yarayacağından emin olmalıdır. Ders esnasında bir çok öğretmenin "bu konu TEOG'da YGS'de veya LYS'de çıkacaktır" şeklinde yaklaşımları olmaktadır. Bu durum, söz konusu sınavda çıkmayacak her türlü bilginin göz ardı edilmesini haklı kılar. Okulda edinilecek hangi bilginin, yaşamın hangi aşamasında kullanılacağı belli olamaz. Asıl önemli olan bilginin kendisidir ve öğrenmekten zevk alan bireyler yetiştirmek çok daha doğru bir yöntemdir. Doğal olarak burada sorumluluk okullara ve öğretmenlere düşmektedir. Öğrencilerin öğrenmekten zevk aldığı bir okulda kim eğitim görmekten memnun olmaz ki?

3. Etkinlikler:

Okul, sadece derslerin verildiği bir alan olmanın çok ötesindedir. Sosyalleşme, yaşama hazırlanma gibi birçok işlevi vardır. Doğru okul, okul olmanın gereklerinin tamamını yerine getirmeye çalışan bir kurumdur. Öğrencilerin serbest zaman, toplu ve bireysel etkinlik, sosyalleşme, ders dışı bilgiler edinme ve yaşama hazırlanma gibi hakları vardır. Bu dengeyi sağlayan okulların öğrencileri doğal olarak daha mutlu olacaktır.

4. İletişim:

Gerek iş dünyasından insanlara gerek velilere verdiğim eğitimlerde, katılımcıların gözlerini kapatıp kendilerini birisi ile iletişimde iken hayal etmelerini isterim. Gözlerinin önüne gelen ilk resmi paylaşmalarını isterim. Aldığım cevap çoğunlukla kişilerin birisine bir şey anlattığı sahne olur. İletişimin konuşmak demek olduğunu, daha da kötüsü, birisine bir şey söylediğinizde, ona anlattığınızı düşündüğünüzde muhtemelen en yanlış iletişim yolundan gidiyorsunuzdur. Şayet insanlar sizlerin her söylediğini anlasaydı, öğretmenlerin sınıfta verdiği her bilgi hedefine ulaşırdı. Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında, Zerdüşt'ün pazarda yaptığı konuşmadan sonra sırtında taşıdığı ölüye dönerek "kalk gidelim ey ölü, bu kulaklar bizim ağzımıza göre kulak değil" dediği bir sahne vardır. Şayet bir kurum ne demek istediğinden, bir öğretmen ne öğretmek istediğinden emin ise bu bilginin doğru aktarılması için gereken iletişim argümanlarını da doğru belirlemeli ve verdiği mesajların hedefe ulaştığından emin olmalıdır. Öğrenciler bu sayede, kendilerine aktarılan bilgiyi doğru alır ve kendilerinden neyin neden beklendiğini doğru analiz ederler.  İletişim çatışmasının olmaması, süreci daha sağlıklı hale getirecektir.

5. Gelecek Olasılıkları:

Öğrenciler belirli bir bilinç seviyesine ulaşma kaydıyla, gelecek mesleklerini seçme konusunda önlerini açacağına inandıkları kurumlarda olmaktan daha memnun olacaklardır. Okul, verdiği eğitim ille öğrencileri gelecek sınavlara hazırladığı gibi, yukarıda bahsettiğimiz üzere, şayet, mezunlar arasında ilişkiler kurmayı da başarırsa, bu durumda, gelecek iş yaşamı için birbirine destek olacak arkadaşlık ortamları da geliştirmek mümkün olacaktır. İyi bir okulun mezunlar derneği, bir tür kariyer geliştirme şirketi gibi davranır. Bu nedenle, özel okulların, öğrenciler mezun olduktan sonra da yapacakları vardır.

Yukarıda listelediğimiz beklentileri tatmin eden okullar, özel okul olmaktan kurtulup, öğrencilerinin bir parçası olmaktan memnun olduğu "Özellikli Okul" haline dönüşebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öğrencilerin Özel Okul Beklentileri

Okulların var olma sebebi öğrencilerdir. Öğrencisi olmayan bir okul olamayacağı gibi, memnun öğrencisi olmayan okullar da yok olmak zorundad...