6 Haziran 2017 Salı

Velilerin Özel Okul Beklentileri

Her ne kadar Özel Okullar öğrenciler için var ise de özellikle Anaokulu, İlkokul ve Ortaokul öğrencilerinin eğitim kararlarını çoklukla velileri vermektedir. Bu nedenle, Velilerin beklentilerinin tatmin edilmesi de en az öğrencilerin tatmin edilmesi kadar önemlidir. Velilerin okullardan beklediklerini doğru anlamadıkça, kurumlar velilere yönelik tanıtım çalışmalarını doğru yapılandırması çok zor olacaktır. Bu durumda da velinin söz konusu okulu tercih etme olasılığı azalacaktır.

Velilerin okullardan beklentilerini birkaç başlık altında ele almak daha doğru olacak gibi görünmektedir.

1. Güvenlik:

Her ne kadar okul görüşmesi esnasında velilerden bu konu ile ilgili çok fazla soru gelmese de, okul tercihindeki en önemli kriterlerden biridir. Bir ebeveynin en değerlisi olan çocuğunun, eğitim göreceği kuruma güvenlik içinde ulaşması, kurumda olduğu süre içerisinde oyun yaralanmaları dahil her türlü güvenlik önleminin alındığından emin olması ve nihayetinde eve güvenlik içerisinde geleceğini bilmesi çok önemlidir. Bu nedenle, okulların "servis" hizmetleri de çok önemlidir. Özel okul yöneticileri servis seçimine en az öğretmen seçimi kadar dikkat etmelidir. Ayrıca, okul saatleri içerisinde, nöbetçi öğretmenlerin görev yerlerinde ve tüm dikkatlerini nöbet görevlerine vermesi de bir o kadar önemlidir. Kampüs içi güvenliği öğretmenler sağlarken dışarıdan gelebilecek her türlü olumsuzluğa veya öğrencilerin bazen aşırıya kaçabilen tavırlarına karşı, kampüs güvenliği gereklidir. Artık okulların  korunması, kapıdaki bir bekçi veya güvenlik elemanı ile sağlanamayacak kadar ciddi bir konudur. Dijital güvenlik sistemleri, kameralar ve güvenlik elemanları yeteri kadar fazla olmalıdır.

2. Disiplin:

Her ebeveyn kendi çocuğuna uygulanmadığı sürece disiplini seviyor gibi görünebilir. Bununla birlikte, aslında, okul yönetimi gerekçelerini doğru açıkladığında, kendi çocuğu dahil,  her öğrencinin belirli disiplin kurallarına uymasını destekleyecektir. Ebeveynler, kendi çocuklarına karşı zorbalığa ve kabalığa hoş görü gösteremezler ama kendi çocuklarının da zorba veya kaba olmasını kabul de edemezler. Kurum içerisinde öğretmenlerin, çalışanların, öğrencilerin ve veliler dahil ziyaretçilerin uyması gereken kurallar olması gerekli bir durumdur ve aslında tüm bu kurallar, öğrencilerin genel güvenliği içindir. İşte özel okul idarecilerinin, velilere anlatması gereken budur.

3. Eğitim Kalitesi:

Siz her ne kadar okulunuzun en iyi okullardan biri olduğunu söyleseniz de, kalitenin elle tutulur gözle görülür olması gerekmektedir. İdarecilerin kayıt esnasında kullandığı gelecek zaman kipindeki cümleleri pek inandırıcı değildir. İyi okul ve iyi idareci geçmiş zaman kipi ile başarılarını anlatmalıdır. Yani, "önümüzdeki yıl daha yüksek bir İngilizce saatimiz olacak" cümlesi yerine "bu yıl İngilizce ders saatlerini arttırdık" gibi bir cümle daha etkilidir. Okullar, istedikleri kadar kendi eğitim sistemlerinin reklamını yapsınlar, derse giren öğretmen kapıyı kapadıktan sonra içeride olanlar onun başarısı veya başarısızlığıdır. Bir okulun bütün öğretmenlerinin aynı sistem, yaklaşım ve profesyonellikle ders vermesini beklemek mümkün değildir. İyi bir özel okul, bireysel farklılıkları hesaplayarak bir eğitim sistemi kurmalıdır. Aynı sınıf seviyesinde derse giren öğretmenlerin, aynı konuları birbirine yakın cümlelerle anlatması, öğretmenler arasındaki uçurumu azaltacaktır. Okullarda yapılan Zümre Toplantılarının asıl amacı budur. Bu nedenle özel okullar, zümre toplantılarına, veli toplantılarından daha fazla özen göstermelidir.

4. Eğitim Farklılıkları:

Çocuğunu kaydettirmek için özel okullar ile görüşmeye giden veliler, hemen hemen tüm görüşmelerinde aynı cümleleri duymaktadır. Kurumların dillerinde bir değişiklik yoksa, veli, en çok etkilendiği görüşmeyi yaptığı okula kayıt yaptırmaktadır. bu da ilginç bir şekilde frekansı tuttuğu idarecinin okuluna kayıt anlamına gelir ki maalesef bazen yanlış tercihler yapılması söz konusu olabilir.  Okul seçiminde, idarecinin bilgisi veya karizması tek başına yeterli olmamalıdır. Nihayetinde, sadece bir eğitim kurumu olan okulların, eğitim adına söyleyecek sözleri olmalıdır. Eğitimde farklılıklar, çocukların alacağı eğitim kalitesindeki farklılıklar anlamına gelir ki, her alanda rekabetin olduğu bir süreçte, daha kaliteli eğitim alan öğrencilerin daha fazla tercih edilen mesleklere ulaşması mümkün olacaktır.
Bu farklar içerisinde iki tanesi çok önemlidir;

a. Zihinsel Tatmin;

Bir öğrenci, kendisinden istenen bir görevi neden yerine getirmesi gerektiği konusunda tatmin olmalıdır. Verilmiş bir ödevin neden verildiği, yada herhangi bir dersin neden öğrenilmesi gerektiği konusunda ikna olmuş bir öğrenci, sorumluluklarını diğerlerine göre daha çok yerine getirme eğiliminde olacaktır. Şayet, kendisinden beklenen şey konusunda şüpheleri varsa, bu durumda bu sorumluluğu yerine getirmekte nazlanacak, sorumluğu geciktirecek, eksik yapacak veya yerine getirmeyecektir. Oysa, okulların devamı için, velilerin evde ders çalışmaktan şikayet etmeyen öğrenciler görmesi önemlidir. Veliler, sorumluluk duygusunu okulun verdiğini iyi bilir.

b. Beceri Odaklı Eğitim;

Atölye ders sistemi, aslında, öğrencinin de sınıfın bir malzemesi olması durumudur. Ayrıca, öğrenim çıktısı da eğitimin bir parçasıdır. Bu yüzden, öğrencinin ders akışına dahil olduğu bir atölye sistematiği kesinlikle tercih edilmelidir. Atölye deyince sadece oyunlar gibi uygulamaları düşünmeyin. Yabancı dil sınıfı da matematik sınıfı da atölyeye döndürülebilir. Atölye sistematiğinde, öğrenciler dersin akışına müdahale edebilmeli, yanlışlarını beraber bulup birbirine doğruyu gösterebilmelidir.

5. Öğretmenler:

Öğretmenlik bir kumaş işidir. Mezun olunan okul yada meslekteki tecrübe tabii ki önemlidir ama asıl belirleyici olan, bu mesleği icra ederken ne kadar yaratıcı olunabildiğidir. İyi öğretmenler, sınıf hakimiyeti konusunda da daha başarılıdır. Öğrenciler ile iletişim kurmayı, öğrenci yalakalığı ile karıştıran öğretmenler önünde sonunda öğrencilerin maskarası olacaktır. Ayrıca, özellikle yabancı dil gibi bazı derslerde, öğretmenlerin tamamen kaprissiz olması gerekir.Gerekirse, bir hayvanın yabancı dildeki karşılığını kullanarak o hayvanın taklidini yapabilecek kadar da işin içerisine girebilmelidir. Öğrenciyi ne kadar mum gibi yaptığı veya öğrencilerin kendinden ne kadar korktuğunu anlatan öğretmen, öğrencilerin kendini ne kadar sevdiğini ve onlarla ne kadar dost olduğunu anlatan öğretmen kadar tehlikelidir. Nihayetinde öğrencilerin öğretmenleri ile dostluk ilişkisi kurmaya değil öğretmen-öğrenci ilişkisi kurmaya ihtiyaçları vardır.

6. Okul Ücreti:

Bazı durumlarda okulların açıkladığı ücretler, velilerin kararlarında belirleyici olabilir ama aslında okul ücretinin çok önemli olmadığı durumlar daha fazladır. Özel okula öğrenci göndermeyi düşünen kişiler zaten belirli gelir seviyesinin üzerinde kişilerdir. Ve bu kişiler, orta ve üst gelir gurubundan olan çoğu kişi gibi, satın aldığı şeyin ödediği bedeli karşılamasını istemektedirler. Karşılıklı uygunluk varsa fiyat çok sonra düşünülecek bir etken haline gelecektir. Hatta, veli, beklentilerinin tamamen karşılanacağından, çocuğunun söz konusu okulda eğitim alması durumunda geleceğinin büyük oranda güvence altına alınacağından emin olursa, bütçesinin üzerinde bir eğitim ücretini karşılamak için şartlarını zorlayacaktır. Bu konuyu doğru anlamayan özel okul yönetimleri, kurumlarını rakiplerden fiyat ile ayırmaya çalışma hatasına düşerler ve sonuçta kendi kurumlarını emtialaştırırlar.

Yukarıda listelediğimiz kriterleri doğru olarak yerleştiren ve velileri ile öğrencilerini tatmin eden okullar özel okul olmaktan kurtulup "Özellikli Okul" haline gelirler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öğrencilerin Özel Okul Beklentileri

Okulların var olma sebebi öğrencilerdir. Öğrencisi olmayan bir okul olamayacağı gibi, memnun öğrencisi olmayan okullar da yok olmak zorundad...